C.K. Daňová kancelář

Darujete zboží? Pozor na DPH

Darujete zboží? Pozor na DPH

Generální finanční ředitelství vydalo aktualizovanou Informace GFŘ k uplatnění DPH při bezúplatném dodání zboží, účinnou od 1. 7. 2026.

·       Pokud jste si při pořízení zboží uplatnili odpočet DPH a následně zboží darujete, zpravidla musíte odvést DPH na výstupu.

·       DPH se nemusí počítat z původní pořizovací ceny. Rozhodující je skutečný stav a hodnota zboží v okamžiku darování. Jako zjednodušení lze vycházet z aktuální reálné (tržní) ceny.

·       U některého zboží může být hodnota velmi nízká až téměř nulová (např. potraviny před koncem trvanlivosti, květiny, rychle se kazící zboží, textil s vadami nebo neprodejné sezónní kolekce). Nízkou hodnotu je však nutné umět objektivně prokázat.

U běžně prodejného zboží, například notebooků, mobilních telefonů nebo kancelářského materiálu, nelze základ daně snížit jen proto, že jde o dar. Vychází se zpravidla z běžné tržní hodnoty.

Pro případ kontroly doporučujeme uchovat dokumentaci k hodnotě zboží i samotnému daru (např. darovací smlouvu, předávací protokol, skladové doklady nebo fotodokumentaci).

Pokud již při nákupu víte, že zboží pořizujete za účelem darování, nevzniká podle § 72 zákona o DPH nárok na odpočet DPH.

darujete zboží?
ckdanova infobox

Máte zájem o pomoc s tímto úkolem? Potřebujete připravit účetnictví na audit? Ozvěte se nám na telefonním čísle +420 777 000 839 ve všední dny od 8.00 do 14.30 .

Zpět do výpisu novinek